Choď na obsah Choď na menu
 


Moskva

25. 11. 2013

 Moskva (rus. Москва) je hlavné mesto Ruskej federácie, administratívne centrum strednej federálnej oblasti a moskovskej oblasti a tiežhrdinské mesto. S počtom 10 527 000 obyvateľov (2009) je najväčším mestom Ruska a Európy.

Je dôležitým dopravným uzlom v krajine. Okrem iného je mesto centrom ruského politického, ekonomického, kultúrneho a vzdelávacieho života.

Súbor:Moscow pano.jpg

Moskva sa nachádza v strede európskej časti Ruska medzi riekami Oka a Volga. Zo západu ju ohraničuje Smolensko-moskovská vyvýšenina, z východu Moskovsko-okská nížina a na juhovýchode Meščerská nížina. Mesto leží v nadmorskej výške 180 metrov nad morom.

V historickom centre Moskvy sa nachádza Moskovský KremeľChrám zosnutia Presvätej Bohorodičky (Uspenskij sobor)Archanjelský chrámChrám Zvestovania (Moskva)Červené námestie,Chrám Vasilija BlaženéhoChrám Ikony Matky Božej KazanskejKatedrála Zjavenia PánaChrám uloženia rúcha Svätej BohorodičkyChrám dvanástich apoštolovZvonica Ivana VeľkéhoKostol svätého Ľudovíta (katolícky) a mnoho iných pamiatok.

K unikátom mesta patrí Novodievčí kláštorVeľké divadloŠtátna Tretiakovská galériaMúzeum Alexandra Sergejeviča PuškinaKolomenskoje a televízna veža Ostankino.

  • Najväčšie mesto Európy.
  • Najdrahšie mesto roka 2006 a 2007.
  • Existujú dve verzie pôvodu názvu mesta:
    • Jednou z nich je tá, že slovo Moskva pochádza z ugro-fínskej jazykovej skupiny a znamená mokré a blatisté miesto.
    • Druhá verzia [8] tiež pochádza z tej istej jazykovej skupiny, má však význam slova močarisko. Jeden z historických názvov mesta sa zachoval aj v prepisoch do iných jazykov (Moscow,Moscou).
  • Križovatka Ulice Slobody a Volokolamskej cesty je jedna z mála miest v Moskve, kde sa stretávajú všetky druhy hromadnej dopravy v meste: železničná (smer Riga), automobilovávodná,letecká.
  • Rozpočet mesta je väčší ako rozpočet takej veľkej krajiny akou je Ukrajina.
 

Komentáre

Pridať komentár

Prehľad komentárov

Zatiaľ nebol vložený žiadny komentár.