Choď na obsah Choď na menu
 


Sydney

21. 11. 2013

 Sydney je hlavné mesto austrálskeho štátu Nový Južný Wales a tiež najväčšie a najstaršie mesto v Austrálii, založené v roku 1788. S predmestiami má dnes viac ako 4,6 milióny obyvateľov a je jedným z dvoch najvýznamnejších austrálskych finančných, dopravných, obchodných a kultúrnych centier, pričom tým druhým je Melbourne.

Sydney je tiež významným svetovým a domácim turistickým lákadlom a je pravidelne vyhlasované za jedno z najvhodnejších miest na život na svete. Obdiv si získalo vďaka svojmu prístavu, prekrásnemu pobrežiu, teplému a príjemnému podnebiu a kozmopolitnej kultúre. V posledných rokoch si Sydney zlepšilo svoje dobré meno ako hostiteľské mesto Olympiády v roku 2000.

Súbor:Sydney opera house and skyline.jpg

Najzaujímavejšími miestami v Sydney sú Prístavný most (Harbour Bridge) a budova opery (Sydney Opera House). V prístave sa každoročne 26. decembra začínajú jachtárske preteky Sydney - Hobart. Ďalšou známou stavbou je tzv. Sydney Tower, vyhliadková veža v centre mesta, ktorá je druhou najvyššou stavbou na južnej pologuli.Darling Harbour v tesnej blízkosti centra mesta je ďalšou z populárnych turistických atrakcií.

Sydney má tiež zaujímavý systém metra ,nachádzajú sa tu filmové štúdiá spoločnosti Fox a olympijský park. V Sydney sa každoročne koná tiež LGBTfestival s názvom Mardi Gras.

Sydney je sídlom austrálskej burzy cenných papierov, austrálskej centrálnej banky a šiestich univerzít.

Súbor:Sydney Harbour Bridge night.jpg

 

Komentáre

Pridať komentár

Prehľad komentárov

Zatiaľ nebol vložený žiadny komentár.