Choď na obsah Choď na menu
 


Yellowstone

21. 11. 2013

Yellowstonský národný park (Yellowstone National Park) je americký národný park, ktorý sa nachádza v štátoch Wyoming, Montana a Idaho. Je to najstarší národný park na svete (od 1. marca 1872) a rozprestiera sa na rozlohe 8 980 km², z väčšej časti na severozápade štátu Wyoming. Park je známy najmä množstvom svojich gejzírov, horúcich prameňov a iných geotermálnych objektov. Je najväčším sústredením gejzírov na Zemi (viac ako 200).Je domovom medveďov grizly, vlkov, bizónov a losov. Tento park je jadrom väčšieho yellowstonského ekosystému, jedného z najväčších nedotknutých prírodných ekosystémov na našej planéte. 8. septembra 1978 OSN vyhlásila park za svetové dedičstvo.

Súbor:Yellowstone Castle Geysir 2.jpg

Pred 630 000 a 700 000 rokmi Yellowstone Caldera bola takmer úplne naplnená pravidelnými erupciami ryolitovej lávy, ktorú môže človek spozorovať v Obsidian Cliffs. Rovnako plnila kalderu aj basaltická láva, ktorá sa nachádza aj v Sheepeater Cliff. Lávové súvrstvia sú ľahko viditeľné v Yellowstonskom Grand Canyon. Tu rieka Yellowstone vyrýva tvar písmena V, typický pre riečnu eróziu v porovnaní s ľadovcovou eróziou.

Najznámejší gejzír v Yellowstone a na celom svete je Old Faithful Geyser. Rovnako ako Castle Geyser, Lion Geyser a Beehive Geyser, nachádza sa v Upper Geyser Basin. V parku sa taktiež nachádza najväčší činný gejzír sveta - Steamboat Geyser, ktorý sa nachádza v Norris Geyser Basin. V národnom parku sa nachádza vyše 300 gejzírov a 10 000 geotermálnych oblastí. Polovica geotermálnych oblastí a dve tretiny gejzírov na Zemi sú práve v Yellowstonskom národnom parku.

 

Komentáre

Pridať komentár

Prehľad komentárov

What you penury to be informed back high blood oppression

(ADyerAnaettate, 9. 10. 2018 4:45)

Torsion bras de quelqu'un est comment calleux votre sang pousse contre les parois de vos arteres lorsque votre coeur essence pompe le sang. Arteres sont les tubes qui transportent prendre offre sang loin de votre coeur. Chaque set votre coeur bat, il pompe le sang par vos arteres a la reste de votre corps.
https://www.cialispascherfr24.com/cialis-prix-bas/