Choď na obsah Choď na menu
 


Nový Zéland

25. 11. 2013

 Nový Zéland je ostrovný štát v Austrálii a Oceánii. Je tvorený dvoma hlavnými a mnohými malými ostrovmi v juhozápadnej časti Tichého oceánu. Nový Zéland je známy pre jeho izoláciu, od Austrálie na severozápade je oddelený asi 2 000 km širokým Tasmanovým morom. Najbližší susedia severne sú Nová KaledóniaFidži a Tonga. Väčšinu populácie tvoria pôvodní Európania a najväčšou menšinou sú pôvodní obyvatelia – Maoriovia. Predovšetkým v mestách predstavujú tiež aj ne-MaorijskíPolynézinčania a Ázijčania podstatnú menšinu.

Oficiálnou kráľovnou Nového Zélandu je Alžbeta II., ktorá je reprezentovaná nepolitickým generálnym guvernérom; aj keď kráľovná nemá žiadny skutočný politický vplyv. Politickú moc má premiér, ktorý predsedá demokraticky zvolenej vláde v parlamente Nového Zélandu.Novozélandské kráľovstvo zahŕňa aj Cookove ostrovy a Niue, ktoré sú úplne autonómne; Tokelau, ktoré sa snaží o autonómiu a územia na Anktartíde, ktoré si nárokuje Nový Zéland. Silné zemetrasenie s magnitúdou 6,3 si 22. februára 2011 vyžiadalo najmenej 65 obetí a stovky zranených.

Súbor:Lake Tekapo.JPG

Vďaka pomernej izolovanosti sa na Novom Zélande vyvinul jedinečný ekosystém, ktorého charakteristickým znakom bola pred polynézskou kolonizáciou neprítomnosť akéhokoľvek druhu suchozemských cicavcov, s výnimkou troch netopierích druhov (dva druhy z čeladeMystacinidae a Chalinolobus tuberculatus). Životný priestor druhov, ktorý je inde obsadený cicavcami, je zastúpený vtákmi. K vtákom neschopným letu patria kakapo sovovitý (Strigops habroptilus), kivisliepočka takahe (Porphyrio mantelli čižeNotornis hochstetteri), chriašteľ weka (Gallirallus australis) a vyhynutý moa. Niektoré z týchto druhov sa vyskytujú iba na pobreží Nového Zélandu, kde sa nevyskytujú žiadne dravce.

Súbor:Auckland tower.jpg

Sky Tower v Aucklande

 

Komentáre

Pridať komentár

Prehľad komentárov

hejhophejhouu

(Saminko5252, 19. 2. 2015 22:03)

Peknučká stránka :) Veľmi pekné obrázočky ;)*

krasnee

(BŘÍZA, 20. 1. 2015 13:16)

Máš krásnu stránku,veľmi sa mi ľúbi.Btw.na NZ sa točil film Hobit :))